Ga naar de hoofdinhoud
25 december 2023 - Silke Van de Kelft – SAMenLEVEN 

Wist je dat... 

Lavendel en kamille een kalmerend effect hebben op je hond? 

Essentiële oliën, we hebben er allemaal wel eens over gehoord, maar weten we eigenlijk wel welke effecten het heeft op ons? Of sterker nog, zijn we ons ervan bewust wat dit met onze huisdieren doet?  
Meer en meer wetenschappelijke studies wijzen uit dat essentiële oliën wel degelijk een effect hebben op het gedrag van onze huishonden, maar ook op het gedrag van andere dieren.  

Werking 

Essentiële oliën zijn voornamelijk geurstoffen. Aangezien honden de wereld ontdekken via hun neus kunnen deze dus wel degelijk een effect hebben op de gemoedstoestand en het gedrag van de hond.  

Enerzijds kunnen geuren die bekend voorkomen, zoals geuren uit de thuissituatie, ervoor zorgen dat honden zich in een vreemde omgeving sneller thuis zullen voelen. Hiervoor kan je als eigenaar bijvoorbeeld een gedragen trui meegeven, zodat jouw hond deze bij zich kan nemen wanneer hij in een vreemde situatie verblijft.  

Anderzijds kunnen essentiële oliën een kalmerend effect hebben op honden. Deze oliën komen voor in verschillende soorten geurstoffen, maar niet elke geurstof heeft dezelfde werking.  
Voornamelijk Kamille en Lavendel blijken een rustgevend effect te hebben op honden. Wanneer één van deze geuren wordt aangeboden bij honden, blijkt dat er gedragsveranderingen zullen optreden zoals: minder vocaliseren (blaffen, piepen, janken), meer rusten, maar wanneer er geuren op voorwerpen worden verspreid kan het ook zorgen dat de honden deze speelgoedjes meer gaan vastnemen. 

Opletten 

Wanneer essentiële oliën aan dieren worden aangeboden moeten we telkens opletten dat deze nooit in een zuiver concentraat (100% essentiële olie) worden aangeboden. Dit is namelijk zeer gevaarlijk. Dieren die essentiële oliën op hun pels krijgen of innemen kunnen hiervan zeer ziek worden. Verder is het reukorgaan van onze trouwe viervoeters vele malen beter ontwikkeld dan het onze. Hiermee moet je vooral rekening houden wanneer je oliën gaat doseren.  

Hoe kunnen we essentiële oliën dan best aanbieden aan onze honden?  

Allereerst is een diffuser is een erg handig hulpmiddel om etherische oliën gelijkmatig en tegen een kleine dosis te verspreiden in de omgeving. Door de gelijkmatige verdeling van de geurpartikeltjes zal dit voor de dieren geen overstelping worden, maar eerder een subtiele, aangename, rustgevende geur.  

Zorg er naast het gebruik van de diffuser dat er te allen tijde een doorgang is waardoor je huisdier de ruimte kan verlaten indien hij/zij dit wenst.  

Als laatste is het aangeraden om je huisdier stelselmatig te laten wennen aan de geuren. Dit kan je doen door in het begin maximaal 3 druppels in 200ml water toe te voegen. Let hierbij goed op de reactie van je huisdier. Beslist je trouwe viervoeter om de ruimte onmiddellijk te verlaten, dan is de kans reëel dat hij/zij de geur niet aangenaam vindt. Probeer dan de volgende keer minder olie te gebruiken of een andere geur te kiezen.  

Welke oliën bied je beter niet aan bij honden? 

Vermijd bij je huisdieren het gebruik van oliën met een hoog fenolgehalte. Oregano, wintergroen en tijm zijn voorbeelden van oliën met een hoog fenolgehalte. Deze worden afgeraden bij alle huisdieren, niet enkel bij honden. Ze zijn te krachtig en kunnen hierdoor irritatie aan de ogen en het reukorgaan geven.  

Honden hebben doorgaans ook niet graag kaneelolie of kruidnagelolie. 

Kaneelolie kan voor irritatie aan de slijmvliezen zorgen en op deze manier hoesten, niezen en huidirritatie veroorzaken.  

Kruidnagelolie daarentegen bevat stoffen die schadelijk kunnen zijn, zeker wanneer huisdieren deze olie inslikken of wanneer de stoffen op hun huid terechtkomen 

Welke oliën hebben een positief effect op de meeste honden?  

Eén van de meest gekende oliën die een positief, kalmerend effect heeft op honden is lavendel. Lalvendelolie zou een angst- en stress- verlagend effect hebben op honden.  

Naast Lavendelolie heeft ook kamilleolie een kalmerend effect voor sommige honden. De geur van Kamille is mild, waardoor honden deze geur sneller kunnen appreciëren.  

Ook Geraniumolie kan voor honden een kalmerende werking hebben.  

Verder is er nog Pepermuntolie. Deze geur wordt door katten vaak als onaangenaam ervaren, maar sommige honden vinden dit wel een aangename geur. Pepermuntolie kan helpen bij het verbeteren van de luchtwegen en het verfrissen van de ademhaling.  

Last but not least zou je sandelhoutolie kunnen testen. Dit heeft een warme, houtachtige geur die sommige honden als prettig ervaren.  

Samenvattend 

We kunnen allesomvattend wel stellen dat dieren geuren als aangenaam en onaangenaam kunnen ervaren. Geuren hebben dan ook een invloed op het humeur van onze huisdieren. Wanneer we doordachte keuzes maken, kunnen we onze huisdieren een aangenaam gevoel bezorgen door rustgevende, kalmerende of aangename geuren te verspreiden.  

Net zoals bij mensen, hebben ook dieren voorkeuren. Welke geuren jouw dier graag ruikt zal je dus zelf voorzichtig moeten ontdekken door geuren in kleine hoeveelheden aan te bieden en de reactie van je dier te observeren.  

Etherische oliën kunnen waardevol zijn in jouw omgeving voor zowel jezelf als voor je viervoeters. Echter is dit enkel wanneer er een juiste aanpak wordt gehanteerd en het gedrag van de dieren nauwlettend wordt opgevolgd.  


Let op: in dit blogartikel hebben we enkel geuren voor honden bekeken. Katten zijn een andere diersoort en reageren dus anders op bepaalde geuren. Alvorens je oliën/geuren wil gebruiken bij je katten is het erg aan te raden om je hierover in te lezen en ervaringen van andere personen te raadplegen.