Wist je dat...
honden ook van muziek houden?
Frequenties
Wanneer we over het gehoor spreken, dan drukken we de verschillende toonhoogtes uit in frequenties die worden uitgedrukt in aantal hertz (Hz). Hertz drukt uit hoeveel keer per seconde een stroom of golf van richting verandert. Eén Hertz staat gelijk aan één cyclus per seconde, een lage frequentie.
Als we bekijken welke frequenties wij mensen horen, dan kunnen we dit onderverdelen in de lage frequenties en de hoge frequenties. De lage frequenties die wij horen zijn tussen 20 à 70 Hz. De hoge frequenties die voor het menselijk oor hoorbaar zijn gaan tot 20.000 Hz.
Voor honden ligt dit anders. Zij kunnen lage frequenties rond 60 Hz horen en hoge frequenties tot wel 45.000 Hz. Dit zijn erg hoge tonen welke voor ons gehoor onmogelijk waarneembaar zijn. Honden horen geluiden dus niet harder, maar ze horen veel meer verschillende geluiden en hogere tonen. Heb je al eens een rookmelder horen afgaan? Dat is een hoge frequentie, een zeer onaangenaam geluid, waar veel mensen gek van worden als ze er gedurende een lange tijd naar moeten luisteren. Onze viervoeters vinden hoge tonen ook niet fijn. Ze kunnen zelfs nog meer hoge tonen waarnemen dan wij. Om deze reden is het dus niet verstandig om muziek voor je hond af te spelen waarin zulke klanken voorkomen. Astrid Stockman, Céline Dion of Mariah Carey kan je dus beter niet afspelen voor je hond. Voor jouw geliefde vriend klinkt dit niet als muziek in de oren, maar eerder als een krijsend, vervelend geluid. Maar welke muziek horen honden dan wel graag?
Muziekstijlen
Het is inmiddels al verschillende malen onderzocht en bewezen: klassieke muziek heeft een stressverlagend effect op honden. Bowman A., een wetenschapper van de Universiteit van Glasgow, ontdekt dit in zijn onderzoek “The effect of different genres of music on the stress levels of kennelled dogs”.
Verder doet hij nog onderzoek naar het effect van Soft Rock, Motown (R&B), Pop en Reggae muziek. Bij Soft Rock, Motown en Klassieke muziek zijn honden significant rustiger dan bij totale stilte. Bij deze muziekgenres gaan de honden sneller zitten en zelfs ergens liggen om te rusten. Verder verkiezen de honden om meer binnen te blijven terwijl ze bij volledige stilte ervoor kiezen om naar buiten te lopen. Bij Pop en Reggae wordt er een gelijkaardig resultaat waargenomen, maar in mindere mate.
Hieruit kan je dus besluiten dat honden het als aangenaam ervaren wanneer er op de achtergrond rustige muziek met lage tonen wordt afgespeeld.
Pratende mensen
Voor sommige honden is zelfs het gepraat van mensen kalmerend. Dit wordt voornamelijk verklaard door de gewoonte van het horen van de eigenaars. Wanneer je een hond hebt die niet graag alleen is, kan je zeker eens proberen om een (fake) gesprek op te nemen en af te spelen voor je hond. Je kan ook proberen een podcast af te spelen, de televisie aan te laten, de radio op te zetten, ... wanneer je een (fake) gesprek opnemen maar niets vindt. Misschien helpt het niet, maar het kan zeker geen kwaad.
