Wist je dat...
honden gevoelens zoals blijdschap, verdriet en zelfs jaloezie kunnen ervaren?
Complexe emotie
Wanneer we met onze huisdieren in interactie gaan, merken we al snel op dat dieren basisemoties met ons kunnen delen. Ze kunnen bijvoorbeeld blij, angstig en verdrietig zijn. Volgens verschillende onderzoeken zouden honden geen schaamte of trots kennen. Over jaloezie dacht men lang hetzelfde omdat jaloezie enkel gevoeld kan worden wanneer je je bewust bent van de relatie die je met iemand hebt.
Jaloezie is een gemoedstoestand waarbij een individu wenst te krijgen wat een ander al heeft of wenst dat een ander iets niet heeft.
Lang werd gedacht dat dit een te complexe emotie is voor honden omdat ze enkel bewust zouden zijn van zichzelf en niet van de relatie die ze hebben met een ander. Men ging ervan uit dat honden niet kunnen redeneren. Dan zouden ze ook niet kunnen denken dat dingen die ze normaal gezien zelf zouden krijgen, zoals positieve woordjes of een snoepje, ook naar iemand anders kunnen gaan. Toch blijken honden dit te beseffen waardoor ze jaloezie kunnen voelen.

Onderzoek
Om emoties te onderzoeken is een ruime kennis van hondengedrag, maar vooral van lichaamstaal, nodig. Wetenschappers lezen namelijk aan de lichaamstaal van de hond af wat de hond ervaart. Een voorbeeld dat de meeste mensen wel kennen is een hond met een lage houding en de staart tussen de benen. Als mensen dit zien, weten ze dat de hond angstig is.
Naast het lezen van lichaamstaal zijn er uiteraard nog andere, nauwkeurigere strategieën mogelijk om honden te begrijpen. Zo bestudeerde Pavlov hoeveel speeksel er vrijkwam bij honden bij het horen van de bel. De hoeveelheid speeksel is een te meten feit, dus niet voor interpretatie vatbaar. Dit is bij wetenschappelijke onderzoeken zeer belangrijk. Enkel zo kan je feiten registreren en bewijzen neerleggen van een onderzoek.

Hoe wordt jaloezie gemeten?
Op de Universiteit van Auckland heeft men bij het onderzoek naar jaloezie gebruik gemaakt van honden, hun eigenaars en een kunsthond. De baasjes komen binnen met hun hond in een kamer waar een namaakhond staat die erg hard lijkt op een echte hond. De honden worden telkens aan de imitatiehond geïntroduceerd. Hierdoor weten de honden dat er een hondachtige bij hun baasje in de ruimte staat. Daarna worden ze met een leiband vastgemaakt aan een krachtmeter. Op deze manier kunnen de wetenschappers meten hoe hard de hond aan de lijn trekt in verschillende situaties.
Twee proefopstellingen
Tijdens het onderzoek gebruiken de wetenschappers twee verschillende proeven.
Bij de eerste proef wordt een scherm geplaatst tussen de hond en de namaakhond. Hierdoor is de namaakhond niet meer zichtbaar. De hond kan enkel nog zijn baasje zien en horen. Het baasje geeft complimenten aan de kunsthond, wat hoorbaar is voor de eigen hond.
Bij de tweede opstelling wordt de imitatiehond vervangen door een met fleece beklede buis. De eigenaar geeft dan complimentjes aan de buis.
Onderzoeksresultaten
De honden reageren niet of zichtbaar minder wanneer hun baasje aandacht besteedt aan de buis, maar wanneer ze vermoeden dat hun baasje tegen een andere hond praat, die ze dus niet kunnen zien door het scherm, reageren ze veel heviger.
Hiermee bewijzen de onderzoekers dat honden niet enkel jaloers zijn wanneer ze hun eigenaar met een andere hond zien, maar ook wanneer ze zelf in de veronderstelling zijn dat hun eigenaar met een andere hond in contact komt.
Bij deze resultaten moet men wel rekening houden dat jaloezie bij honden, volgens dit onderzoek en vermoedens, enkel over het heden gaat. Het is dus niet te vergelijken met jaloezie bij mensen want mensen kunnen jaloers zijn over een gebeurtenis uit het verleden. Honden zijn hiertoe niet in staat. Ze voelen ‘s avonds geen jaloezie wanneer een andere hond in de ochtend meer aandacht heeft gekregen. Ze zullen niet in conflict gaan over gebeurtenissen uit het verleden, maar wel voor gebeurtenissen die zich in het hier en nu afspelen.
Wetenschap
Wetenschappers hebben in het verleden reeds veel onderzoek gedaan naar het gedrag en het welzijn van honden. Dit blijft echter een actueel thema waarbij regelmatig zaken weerlegd of tenietgedaan worden door nieuwe onderzoeken. Het is interessant om hierover actuele artikels te lezen. Kijk dan goed naar de datum waarop het artikel is geschreven.