Wist je dat...
honden de kleur rood niet kunnen zien?
Hoe werkt het?
Welke kleuren een dier kan zien, wordt bepaald door de kegeltjes in de ogen. Een oog bestaat uit kegeltjes, staafjes en uiteraard nog veel verschillende receptoren. Receptoren kunnen signalen waarnemen en doorgeven aan de hersenen. Op deze manier kunnen wij, maar ook onze honden, verschillende kleuren waarnemen.

Mensen
Wij mensen hebben drie verschillende soorten kleurenreceptoren, genaamd kegeltjes, die verspreid zitten over het netvlies. Deze kunnen de kleuren blauw, geelgroen en rood waarnemen, maar zorgen ook voor een scherp zicht recht voor je. Dit werkt echter enkel wanneer er voldoende kwalitatief (dag)licht aanwezig is. In het donker kan je kleuren dus niet of minder goed zien, afhankelijk van de hoeveelheid licht.
Honden
Honden hebben twee verschillende soorten kegeltjes. Hierdoor zien ze kleuren in blauw- en geeltinten, maar geen rood. Ook bij honden moet er voldoende kwalitatief licht aanwezig zijn voor kleurenzicht. In het donker treden de staafjes in werking die het nachtzicht verbeteren. Door de kleinere hoeveelheid kegeltjes is ook het zicht van voorwerpen voor hen minder scherp.
Wanneer je een rood speeltje aan je hond geeft, dan ziet de hond dit als een vage grijsgele kleur. De hond zal door het speeltje dus visueel niet erg hard geprikkeld worden.

Afbeelding: DalmatianDIY – www.dalmatiandiy.com
Samengevat
We kunnen concluderen dat honden dezelfde kleuren kunnen zien als mensen die kleurenblind zijn. Echter moeten we bijkomend ook vertellen dat honden alles waziger zien dan wij mensen. Hun zicht is dus minder scherp en minder kleurrijk dan dat van ons.

Afbeelding: DalmatianDIY – www.dalmatiandiy.com
Marketing
Wanneer je doorheen een dierenwinkel wandelt zijn er, ondanks de voorgaande kennis over het zicht van onze honden, bijzonder veel rode hondenspeeltjes te koop. Hiervoor is dan ook een goede reden, namelijk de marketingstrategie.
Mensen zien de kleur rood wel. Sterker nog, wij mensen worden onbewust getriggerd door de kleur rood. Er treedt dan ook een soort ‘visuele interesse’ op wanneer we de kleur rood zien liggen in de winkelrekken. Hierdoor zijn wij sneller getriggerd om rode speelgoedjes aan te kopen. Dit heeft dus niets te maken met je hond, maar wel met het verkopen van zo veel mogelijk speelgoedjes.
Volgende keer wanneer je een speelgoedje koopt voor je hond, kan je misschien toch eens bewust kiezen om een blauw of geel speeltje te nemen. Je hond zal dit speeltje beter kunnen zien en zal door de kleur waarschijnlijk harder getriggerd worden dan door een rood speeltje. Logisch toch?