Wist je dat...
30 – 68% van alle gedragsproblemen bij honden worden veroorzaakt door pijn of fysieke ongemakken?
Gedragsproblemen bij honden zijn meestal het gevolg van onderliggende oorzaken. Als eigenaar deze oorzaak achterhalen is meestal erg moeilijk omdat honden een groot deel van hun pijn en fysieke ongemakken verbergen. Verder is het voor mensen niet altijd makkelijk om pijn bij honden te herkennen omdat ze omdat ze op andere manieren communiceren dan mensen.
Lichamelijke klachten
Honden die kampen met lichamelijke klachten zullen ander gedrag stellen dan honden die zich lekker in hun vel voelen. Je kan het een beetje vergelijken met mensen die zich ook chagrijnig gedragen wanneer ze zich niet goed voelen. Mensen die een verwonding hebben, zullen ook reageren wanneer jij de pijnlijke plaats aanraakt.
Onder lichamelijke klachten verstaan we ziekte, pijn, jeuk en zelfs hormonale veranderingen. Dit kan allemaal gedragsveranderingen teweegbrengen. Ze worden door mensen vaak als storend of ongewenst ervaren. De baasjes komen dan terecht bij gedragsdeskundigen om dit ongewenste gedrag te stoppen, maar ze zijn zich er vaak niet van bewust dat hun hond eigenlijk ongemak(ken) ervaart.
Agressie
Mensen zijn erg bang voor honden die een gewelddadige, beschadigende handeling uitvoeren tegenover andere mensen, honden of andere diersoorten. Dat noemen we agressie. We staan er echter vaak niet bij stil dat honden zelden agressie vertonen zonder aanleiding. In de meeste gevallen wordt agressie dus veroorzaakt door pijn of andere fysieke ongemakken. Ik geef je graag een voorbeeldje om dit te verduidelijken.
Een oudere hond wordt opgetild door zijn eigenaar om hem in de auto te zetten. De eigenaar zet druk op de heupen van deze hond, maar staat er niet bij stil dat de hond eigenlijk pijnlijke heupen heeft door artrose. De eigenaar voert dus een pijnlijke handeling uit bij de hond. Hierdoor reageert de hond door te happen naar de eigenaar, waarbij een kleine verwonding het gevolg kan zijn. Op dat moment probeert de hond eigenlijk duidelijk te maken dat hij pijn heeft en wil hij zijn eigenaar niet bewust pijn doen. Als hij bewust verwondingen wil toebrengen, dan bijt de hond vast en zeker door en veroorzaakt hij ook scheurwonden. Dat doet hij niet. Het is dus een manier om te waarschuwen dat je hem pijn doet. Een begrijpelijke reactie van de hond, toch?
Andere reacties
Niet alleen agressie is een mogelijke reactie op pijn of fysieke ongemakken. Andere ongewenste gedragingen zoals in huis plassen, blaffen naar andere honden, wegkruipen uit angst, vluchtgedrag,... kunnen hierdoor veroorzaakt worden.
Het is dus van groot belang om de oorzaak van een bepaalde, al dan niet voor de eigenaars ongewenste, gedraging te achterhalen om een oplossing te zoeken. Soms is het al voldoende om begrip te hebben voor de situatie van je trouwe viervoeter en rekening te houden met mogelijke kwaaltjes. Sleur een oude hond bijvoorbeeld geen kilometers mee op wandeling, maar gun het diertje de nodige rust. Verzorg de oren van een hond bij een oorontsteking voorzichtig zodat ze kunnen genezen en de hond minder snel zal reageren wanneer je de oren aanraakt.
Er zijn nog heel veel andere reacties van honden die veroorzaakt worden door pijn of fysieke ongemakken zoals verwondingen, jeuk en ziekte.
Hulp
Denk je na het lezen van dit artikel dat je hond ook zo’n kwaaltje heeft dat een gedragsverandering veroorzaakt en wil je daarmee verder gaan? Neem dan gerust contact op met je dierenarts of een gedragsdeskundige. Samen met jou kunnen zij zoeken naar de juiste contactpersonen om jouw trouwe viervoeter zo goed mogelijk te ondersteunen. Wees je ervan bewust dat je net zoals bij mensen meerdere malen doorverwezen kan worden naar specialisten om zo de oorzaak van het probleem te kunnen achterhalen.
Wees geduldig en geef de zoektocht niet te snel op want het vinden van de oorzaak kan voor je hond een enorm verschil maken.
